Certifierad sommelier

  • Distansutbildning – plugga hemma i lugn och ro
  • Lämna in uppgifter och få personliga kommentarer från din lärare via mail
  • Arbeta som sommelier direkt när du är klar
  • Bli säker i dina vinprovningar och arbeta med det du älskar
7
 

Plugga till sommelier hemma i lugn och ro i ditt eget tempo

I sommelierutbildningen kommer du läsa in flera block med teori men också utföra praktiska uppgifter som vinprovningar. Du kommer lära vad yrket som sommelier innebär, kombinera vin med mat, olika druvor, vinrankan och druvans anatomi, vinhistoria samt vinframställning, olika klassifikationssystem, hur en vinprovning går till och mycket mer. Innehållet i utbildningen är likt WSET Level 1 och WSET Level 2.

Utbildningen passar både dig som vill arbeta som sommelier och dig som vill fördjupa dig mer i vinets värld.

Det här får du

Efter att du har anmält dig till utbildningen får du ditt startpaket skickat till dig inom en vecka. I utbildningen ingår fysiskt material samt inlogg till din elevportal där du har tillgång till filmer, inläsningsmaterial, bilder, quiz, presentationer samt filer att ladda ner. I elevportalen kan du även chatta med andra elever som är inloggade samtidigt. Inköp av vin till vinprovningarna tillkommer. När du är klar och godkänd på utbildningen får du även hemskickat ditt certifikat samt ett sommelierförkläde.

Du läser in teorin, ett block i taget och får efter varje block uppgifter att lämna in via mail, eller via din elevportal. När dina uppgifter för varje block är rättade och godkända skickar vi dig nästa block.
Du ska ta dig igenom 7 block som avslutas med ett certifieringsprov. Se lista med kursinnehåll nedan.

Innehåll i utbildning

Block 1

Verktyg studieplanering
Hur vin definieras
Vad är egentligen vin?
Vinets historia Gamla Världen
Historia stora drycker
Odling
Vinstocken, sjukdomar i vingården
Beskärning
Från druva till flaska
Framställning och produktion av vin
Eko, vegan, natur och bio – vad är vad?
Vinetiketten – vad kan du få fram genom att titta på etiketten – olika exempel
Förpackningar – kort om flaskor, bag-in-box, burkvin, pet
Tillsatser och processhjälpmedel
Defekter – olika förekommande defekter, djupdykning
Quiz
Inlämningsuppgifter

Block 2

Alkoholfritt vin – varianter, framställning
Vinordlista – viktiga ord inom vinkunskap
Människans olika sinnen – Smaksinnet, Luktsinnet och Synsinnet
Ordningsföljd och metoder för att prova vin
Det här påverkar dofter och smaker i vin
Aromer och dofter – skillnad på arom och bouquet
Titta på vinet – analys
Lukta på vinet – analys
Smaka på vinet – analys
Vinets färg
Definitiv upplevelse av vinet
Provningsöverblick
Djupdykning i aromer/dofter vin – tekniker för att hitta dem och kategorisera dem
Blindprovning – så här går det till
Quiz
Inlämningsuppgifter

Block 3

Gamla världen – fördjupning historia
Second wines
Lägen och beteckningar, uttryck
Druvor
Frankrike
Champagne – druvor, cru-indelningar, etiketten
Italien
Spanien
Portugal
Tyskland
Österrike
Grekland
Vinprovning Gamla Världen
Quiz
Inlämningsuppgifter

Block 4

Gamla Världen forts.
Nygamla länder
Nya länder
Vilka olikheter finns i Gamla och Nya Världen?
Hållbart vinmakeri Nya Världen
Klassificeringar Nya Världen
Nordamerika
Centralamerika
Sydamerika
Oceanien
Australien
Nya Zeeland
Sydafrika
Vinprovning Nya Världen
Quiz
Inlämningsuppgifter

Block 5

Sommelieryrket
Gästen och sommelieren
Etiska reflektioner i förhållande till förväntad merförsäljning
Service
Servering
Glas – varianter och skötsel
Teknik – öppna en vinflaska
Dekantering och luftning
Andra drycker så som alkoholfria drycker, whisky, rom, cognac, kaffe och te m.fl
Provningsmetodik sprit – hur man bedömer/provar sprit
Provningsmetodik öl – hur man bedömer/provar öl
Matcha mat och dryck
Genomgång grundsmaker
Inköp och prissättning
Typografi och pappersval vinlista
Quiz
Inlämningsuppgifter

Block 6

Druvkunskap via ett druvbibliotek
Lär dig om karaktärer för ca. 100 druvsorter
Karaktär, aromer, matchning med mat, här växer druvan m.m.
Airén
Barbera
Brachetto
Chenin Blanc
Frappato
Grechetto
Mencía
Monastrell
Petit Verdot
Pinotage
…och många, många fler.

Block 7

Alkoholens påverkan på kroppen
Certifieringsprov med inlämningsuppgifter

 

Efter att ha genomfört och blivit godkänd på dina examinationsuppgifter får du ditt certifikat med titel Certifierad sommelier samt ett sommelierförkläde.

Det här får du

Efter att du har anmält dig till utbildningen får du ditt startpaket skickat till dig inom en vecka. I utbildningen ingår allt material förutom vinerna till vinprovningarna. Inköp av vinflaskor för ca. 4000-5000 kr tillkommer. Du kan givetvis köpa vissa sorter per glas i en vinbar om du inte vill köpa en hel flaska. Du får ett vinprovarblock med provningsark för att analysera vin, aromahjul för att lättare hitta dofter, aromer och smaker i vin, champagnestopper, servitörskniv med korkskruv, vinkasse för förvaring av 6 flaskor samt en väska att förvara allt i. Du får även ett inlogg till din elevportal där kursledaren enkelt kan följa dig och tilldelar dig block för block att eftersom du blir godkänd. I din elevportal hittar du förutom inläsningsmaterialet filer, presentationer, nedladdningsbara dokument och quiz för att testa din kunskap under utbildningens gång. I portalen kan du även se vilka andra elever som är online.

När du är klar och godkänd på hela utbildningen får du ditt certifikat och ett sommelierförkläde hemskickat.

Utbildningen innehåller totalt 7 block med uppgifter som avslutas med ett certifieringsprov.

Förkunskaper

Inga särskilda förkunskaper krävs. Utbildningen kan läsas som nybörjare. Älskar du vin och vill lära dig mer om druvor, matcha vin med mat, vinframställning samt lagring och förvaring? Då passar den här sommelierutbildningen dig perfekt!

För vem

Utbildningen är för alla som vill arbeta med vin på något sätt. Eftersom det är en yrkesutbildning fokuserar vi i materialet på yrket som sommelier.

Kursens mål

Målet med utbildning är att du ska känna dig trygg i dina vinval och provningar samt känna dig säker i din yrkesroll som sommelier.

Du kan bland annat efter avslutad utbildning:
Utföra analyser av viner
Matcha vin med mat
Veta skillnaden mellan olika klassifikationssystem
Historia om vintillverkning och vinets spridning i världen
Hur vinframställning går till
Skillnaden mellan Gamla Världen och Nya Världen
Kunskap om olika druvsorter
Serveringsteknik
Komponera en vinlista
Kundbemötande och säljteknik m.m.

Programvara till utbildningen

Du behöver ingen speciell programvara för att kunna utföra utbildningen er än ett vanligt ordbehandlingsprogram som t.ex. Word, att skriva i samt en pdf-läsare. Utbildningen är online i din elevportal.

Kursledaren

Under utbildningens gång har du alltid tillgång till din kursledare som guidar dig i dina frågor så att du kan nå dina drömmar. Hör av dig via telefon eller mail om du har några funderingar.

Pris

Utbildningen kostar 29 900 kr och kan betalas med kort, faktura eller delbetalning via Billmate. Du beställer utbildningen på Wine Legs hemsida.

Har du frågor?

Om du undrar över någonting är du välkommen att kontakta Wine Legs på telefon 0760-340 420 eller info@wine-legs.com

 

Under utbildningens gång har du alltid tillgång till mig, din kursledare som guidar dig i dina frågor så att du kan nå dina drömmar. Hör gärna av dig om du har några funderingar.
0760-340 420 | info@wine-legs.com