Frågor och svar

7

FAQ

Nedan ser du de vanligaste frågorna och svaren om oss samt om kursen Kom igång att illustrera. Vi vill att du ska få en så tydlig bild som möjligt av vår kurs och om oss. Om du inte hittar det du söker, tveka inte att kontakta Kloka kurser på info@klokakurser.se eller ring oss på 0705-13 08 14.

Allmänna frågor

Hur kontaktar jag Kloka Kurser?

Du kontaktar oss antingen via e-post info@klokakurser.se, via telefon 0705-13 08 14 eller via brev:
Kloka Kurser
c/o Kreativa Former Sverige AB
Vinga Fyrs Väg 14
423 41 Torslanda

Var hittar jag era köpvillkor?
Du hittar våra köpvillkor här och vår sekretesspolicy här.
Hur är öppettiderna under semestertider?

Under semestertider så som sommar, jul och långhelger kan återkopplingstiden på inlämnade uppgifter förlängas något. I vanliga fall sker återkoppling inom 1 vecka. Beställning av kurser fungerar som vanligt eftersom de är på distans och i din egen takt.

Under 2022 kommer sommarsemestern vara under juli månad för vår lärare, vilket gör att svarstiderna förlängs under perioden.

Kan jag gå er kurs om jag bor utomlands?
Ja, det går jättebra! Vi har flera elever som studerar från andra länder än Sverige.

Vi skickar inloggningsuppgifter till din elevportal så fort vi fått in din betalning.

Istället för att göra beställning på hemsidan mailar du din beställning till oss med dina uppgifter till info@klokakurser.se. En manuell faktura på hela beloppet skapas upp och mailas ut och inloggningsuppgifter skickas ut så fort vi kan se din betalning (delbetalning och kortbetalning är tyvärr inte möjligt).

Frågor om kursen

När startar kursen?
Eftersom det är en distanskurs så startar och avslutar du utbildningen när du vill. Kursen får du tillgång till 1-2 dagar efter att du gjort din beställning. Du har sedan tillgång till kursen i 1 år.
Hur lång är kursen?
Kursen Kom igång att illustrera PLUS tar ca 10-20 veckor att genomföra beroende på hur intensivt du väljer att läsa. Du kan självklart välja att läsa på både längre tid och kortare tid om det passar dig bättre.

Kursen Kom igång att illustrera KLASSRUM tar ca 16 veckor att genomföra.

Vilka förkunskaper krävs?

Inga särskilda förkunskaper krävs. Kursen kan läsas som nybörjare men du bör ha ett intresse för att illustrera, rita och måla. Du behöver inte ha några förkunskaper i bildbehandlingsprogram.

Hur är kursen uppbyggd?
Kursen Kom igång att illustrera PLUS består av 10 olika moduler med 10 olika teman och uppgifter samt 30 snabbuppgifter. Du får tillgång till varje modul inklusive uppgifter och filmer i din elevportal. Till varje modul följer uppgifter som du genomför och mailar in för bedömning. Du och din lärare går också igenom dina inlämnade uppgifter tillsammans i en personlig videochatt. Det ingår även avsnitt med tips/info om Pinterest, färgrymd, bildupplösning och hur du skapar en portfolio.

När du är godkänd på kursen får du ett diplom som visar vad du har läst för kurs.

 

Kursen Kom igång att illustrera KLASSRUM består av 8 olika moduler med 8 olika teman och uppgifter samt 24 snabbuppgifter. Du får tillgång till varje modul inklusive uppgifter och filmer i din elevportal. Till varje modul följer uppgifter som du genomför och mailar in för bedömning. Du samlas en gång i veckan med övriga kursdeltagare online och diskuterar bilderna tillsammans med lärare. Det ingår även avsnitt med tips/info om Pinterest, färgrymd, bildupplösning och hur du skapar en portfolio.

När du är godkänd på kursen får du ett diplom som visar vad du har läst för kurs.

Vad behöver jag ha för program?
Hur du skapar dina bilder är inte det viktiga i den här kursen utan det är innehållet i dem som är i fokus. Så använd den tekniken och det materialet som du trivs med och som du kanske vill fördjupa dig ytterligare i. I några av uppgifterna har du till exempel möjlighet att själv lägga in din bild till en artikel, och kan du det så är det bra, men kan du inte så hjälper kursledaren dig. Några av informationsvideorna tar utgångspunkt i Photoshop och i Illustrator men du bestämmer själv hur mycket du vill fördjupa dig där.
Kan jag pausa mina studier?
Du studerar helt i ditt eget tempo. Det enda som är tidsbestämt är att du har tillgång till hela kursen i 1 år. Du kan däremot köpa till mer tid t.ex. ett år om du skulle behöva det.
När kan jag förvänta mig få svar på mina inlämnade uppgifter?
Återkoppling på inlämnade uppgifter sker olika beroende på vilken variant du väljer. I kursen Kom igång att illustrera PLUS bokar du ett möte tillsammans med din lärare för personlig feedback. I kursen Kom igång att illustrera KLASSRUM träffas alla elever som går kursen en gång i veckan online i och diskuterar de inlämnade uppgifterna tillsammans med lärare. Under semestertider så som sommar, jul och långhelger kan väntetiden förlängas något.

Fakturafrågor

Vad kostar kursen?

Kursen Kom igång att illustrera PLUS kostar 13.500 kr och kursen Kom igång att illustrera KLASSRUM kostar 10.900 kr och du kan välja att betala utbildningen med kort, faktura eller räntefri delbetalning på 3, 6, 12 eller 24 månader via Qvickly.

Vilka betalningsalternativ har ni?

Du kan betala din utbildning med kort, faktura eller räntefri delbetalning på 3, 6, 12 eller 24 månader.

Är kursen studiemedelsberättigad?
Nej, den är inte CSN-berättigad. Du kan däremot få ett intyg på att du läst kursen om du vill prova att ansöka om studiestöd hos de olika fackförbunden.

Ånger / Reklamation

Vad gör jag om jag ångrar beställningen?
Regeln om ångerrätt i lagen om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal gäller. Konsumenter har 14 dagars ångerrätt när de handlar på distans och utanför affärslokaler. Konsumenten kan använda Konsumentverkets standardblankett. Konsumenten har rätt att undersöka varan men varan ska återlämnas i befintligt skick för att ångerrätten ska gälla. Konsumenten ska betala returfrakten om de ångrar sig. Om du som elev däremot har loggat in i elevportalen och därmed tagit del av copyrightskyddat material, gäller inge ångerrätten. Läs våra villkor här.

Innehåll i illustrationskurs

Tio olika moduler med större illustrationsuppgifter, 30 korta uppgifter samt avsnitt med portfolio-, bildstorlek- och upplösningstips.
Videointervjuer med verksamma professionella illustratörer.

1. Visor

Vår svenska visskatt ska bli en bok. Fånga essensen av en visa och rita till det, en övning i att tolka och låta illustrationen bära fram känslan i texten.

2. Gratulationskort

Hipp hipp hurra!
Rita gratulationskort för olika målgrupper. Vi äter russinen ur illustrationskakan och gottar oss i glädjen bilder skapar.

3. Bilderbok

Manuset “Noggranne Noa” behöver en bild, vi rör oss in i barnens värld och fokuserar på historien, komposition och vad en bild kan tillföra till texten.

4. Karta

Ibland kan man som illustratör hjälpa någon att hitta rätt. Med hjälp av vår förmåga att skapa tilldragande bilder ska vi ta förvandla information till något lättillgängligt och lättöverskådligt.

5. Redaktionell illustration

Vi provar redaktionell illustration, tidningen “Arbetskraft” behöver en illustration till en artikel om ett svårt och allvarligt ämne.

6. Kokboken

Baka baka liten… bild! En ny kokbok för barn ska ha en illustration och vi ska rita ett av recepten med instruktion.

7. Tidningsomslag

Omslagsillustration, ett svårt ämne behöver en illustration som fångar läsarens intresse för magasinet. Vi funderar lite extra på komposition både i motiv och i förhållande till texten.

8. Mönster till skrivböcker

Nu ska vi prova att skapa mönster som ska passa till omslaget på skrivböcker. Vi går igenom olika sätt att skapa mönster och pratar om hur det är att jobba med mönster i en serie.

9. Fakta

Att få lära någon annan något är att ge någon en gåva. Här dyker vi ner i det torra och schematiska och skapar vackra och informativa bilder.

10. Filmfestivalsaffisch

Att tolka ett ämne abstrakt är vad vi ska ge oss ut i här, när Uddevalla Filmfest vill ha en affisch. En bild säger mer än hundra filmer, eller hur var det nu?

30 kortare uppgifter

För att lära sig nya saker måste man tänka många nya tankar. Därför finns det 30 stycken småuppgifter att utmana kreativiteten och tankarna med.

Bygg din egen portfolio

När du är klar med alla dina illustrationer är det dags att visa upp dom för världen. Du får tips och trix när du ska skapa din alldeles egna portfolio.

Avsnitt som är med i båda varianterna av kursen

Tips Pinterest

Din lärare går igenom i en video hur Pinterest fungerar.

Tips Filformat

Du får en genomgång om olika filformat och vilka som är till vad.

Färgrymder

Din lärare förklarar de olika färgrymderna och vad du ska tänka på.

Intervjuer

Du får tillgång till unika intervjuer med verksamma professionella illustratörer.

Under kursens gång har du alltid tillgång till mig, Sara Forsberg, din kursledare som guidar dig i dina frågor så att du kan nå dina drömmar. Hör gärna av dig om du har några funderingar sara@klokakurser.se